Sesonkipuodin räsymatot Lohjalta

Käsinkudotut perinteiset räsymatot tuovat tunnelmaa

Räsymatot tuovat monelle mieleen mummolan, pitkät tuvanpöydät notkuvine herkkuineen, seinällä tikittävän kellon sekä rauhoittumisen maaseudun rauhaan. Moni onkin tullut Sesonkipuodin matot nähdessään kertomaan omista muistoistaan, kuinka oma äiti tai mummo oli valmistanut kangaspuilla mattoja koko suvulle. Niissä yhdistyvät rakkaus suomalaiseen käsityöperinteeseen ja ekologiseen elämäntyyliin. 

Sesonkipuoti perinteiset räsymatot

Sesonkipuodin matot ovat tehty Lohjalla vanhoista puuvillaräsyistä. Napakasti kudotutuja mattoja löytyy eri kokoja; pisimmät ovat yli 3-metrisiä ja lyhyimmät sopivat kynnysmatoiksi. Värityksiä on myös useampaa erilaista: monivärisiä, kaksivärisiä sekä valkoisia. 

Muista, että jokainen räsymatto on uniikki, joten jos näet ihanan maton, kannattaa se heti napata matkaan. Ekologisesta räsymatosta saat helppohoitoisen ja elinikäisen kumppanin!

Räsymaton hoito-ohjeet

Räsymatot suositellaan pestävän hellävaraisesti käsin tasaisella alustalla, esimerkiksi kesäisin mattopyykillä. Muistathan käyttää pesussa ekologista pesuainetta, varsinkin mikäli peset matot vesistön läheisyydessä. Kastele matto kevyesti veteen liuotetulla pesuaineella ja harjaa raitojen suuntaisesti pehmeällä harjalla. Huuhtele. Myös maton kuivattaminen olisi hyvä tapahtua tasolla ilmavasti, mutta mikäli se ei ole mahdollista, voi sen kuivattaa niin, että vesi valuu raitojen suuntaisesti. Ravistele ja käännä mattoa kuivumisen aikana. Matto kannattaa kuivata varjossa, sillä aurinko voi haalistaa värejä. 

Talvella räsymatot voi pudistella hangessa pölyn ja muun irtolian poistamiseksi.

Pesukoneessa maton peseminen on omalla vastuulla, sillä joistain räsyistä saattaa tarttua väriä mattoon. Jos haluat kuitenkin pestä maton pesukoneessa, 30-40 astetta riittää.

Lisätietoa räsymaton hoito-ohjeista Marttojen sivuilta.

Sesonkipuoti, logo